Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

HO’OPONOPONO

Av Joe Vitale (översatt av Marcus Lindeberg)

Joe Vitale till vänster, dr Ihaleakala Hew Len till höger.


 
”För två år sedan hörde jag talas om en terapeut på Hawaii som botade en hel avdelning med kriminella, sinnessjuka patienter, utan att han träffade någon av dem. Psykologen studerade den intagnes journal och tittade sedan inom sig själv för att se hur han skapade denna persons sjukdom. Allt eftersom hans tillstånd förbättrades, så förbättrades även patienten.”
 
”När jag först hörde denna historia, trodde jag att det var en urban legend eller myt. Hur kunde någon läka någon annan genom att läka sig själv? Hur kunde även den bästa självförbättringsmästaren bota de sinnessjuka kriminella?
Det var obegripligt. Det var inte logiskt, så jag avfärdade historien.”
 
”Hur som helst, jag hörde historien igen ett år senare. Jag hörde att terapeuten hade använt en hawaiiansk helande process som kallas ho’oponopono. Jag hade aldrig hört talas om den, likväl kunde inte mitt sinne släppa taget om den. Om historien var det minsta sann, så var jag tvungen att få veta mer. Jag har alltid fått frasen ”totalt ansvar” att innebära att jag är ansvarig för vad jag
tänker och gör. Utöver detta är det inte längre upp till mig.
 
Jag tror att de flesta människor tänker på totalt ansvar på det sättet. Vi har ansvar för vad vi gör, inte vad någon annan gör – men detta är fel.”
  
”Den hawaiianska terapeuten som helade dessa psykiskt sjuka människor skulle lära mig ett nytt avancerat perspektiv om det totala ansvaret. Hans namn är Dr Ihaleakala Hew Len. Vi tillbringade förmodligen en timme på telefon under vårt första samtal. Jag bad honom att berätta den fullständiga historien om hans arbete som terapeut.”
 
Han berättade att han arbetade på Hawaii State Hospital i fyra år.
Den avdelning där de sinnessjuka kriminella vistades betraktades som farlig.
Psykologer slutade på månadsbasis. Väldigt ofta sjukanmälde sig personalen eller helt enkelt slutade. Folk gick igenom avdelningen med ryggen mot väggen, rädda för att bli attackerade av patienter. Detta var inte en trevlig plats att bo, arbeta eller besöka.
 
”Dr Len berättade för mig att han aldrig tog emot patienter. Han gick med på att ha ett kontor och att se över deras journaler. Medan han tittade på dessa journaler, började han arbeta på sig själv. När han arbetade på sig själv, började patienterna att läka.”
 
”Efter några månader, så fick patienter som var tvungna att ha bojor gå omkring fritt, sa han till mig. Andra som var tvungna att vara kraftigt medicinerade slutade med sina mediciner och de som inte hade någon chans att någonsin bli utsläppta blev frigivna”. Jag befann mig i ett tillstånd av djup vördnad. ”Inte bara det”, fortsatte han, ”även personalen började glädjas åt att komma till jobbet. Sjukfrånvaron och personalomsättningen försvann. Det slutade med att vi hade mer personal än vi behövde eftersom patienterna släpptes fria, och all personal dök upp för att arbeta. Idag, är den avdelningen stängd.”
 
”Det var vid denna tidpunkt som jag tvingades att ställa 10 000 kr kronorsfrågan :” Vad gjorde du inom dig själv som fick dessa människor att förändras? ”
 
”Jag helade/läkte helt enkelt den del av mig som skapade dem”, sade han.
Jag förstod inte. Dr Len förklarade att totalt ansvar för ditt liv innebär att allt i ditt liv – eftersom det är i ditt liv – är ditt ansvar. Rent bokstavligt är hela världen din skapelse.
 
”Puuh. Detta är svårt att svälja. Att vara ansvarig för vad jag säger eller gör är en sak. Att vara ansvarig för vad alla i mitt liv säger eller gör är något helt annat. Likväl, sanningen är denna: om du tar fullt ansvar för ditt liv, så är allt du ser, hör, smakar, rör vid, eller upplever på något sätt ditt ansvar eftersom det är i ditt liv. Detta innebär att terroristverksamhet, statsministern, ekonomin eller vad helst du upplever för stunden och inte gillar – är det som är uppe för dig att hela/läka. Dessa saker existerar inte, utifrån ett visst perspektiv, förutom som projektioner som kommer inifrån dig själv. Problemet ligger inte hos dem utan hos dig, och för att kunna ändra dem behöver du ändra dig.”
 
”Jag vet att detta är svårt att förstå, än mindre acceptera eller faktiskt leva efter. Att skylla ifrån sig är mycket lättare än det totala ansvaret, men medan jag talade med dr Len, började jag inse att helande för honom och i ho’oponopono innebär att älska sig själv.”
 
”Om du vill förbättra ditt liv, måste du läka ditt liv. Om du vill bota någon, till och med en psykiskt sjuk kriminell så gör du det genom att hela dig själv.”

 ”Jag frågade dr Len hur han gjorde när han helade sig själv. Vad var det han gjorde, exakt, när han tittade på patienternas journaler?
 
”Jag bara fortsatte att säga, ”jag förlåter dig” och ”jag älskar dig” om och om igen, förklarade han.”
 
”Det är allt?”
 
”Det är allt.” 
”Det visar sig att älska sig själv är det mest storslagna sättet att förbättra sig själv, och allt eftersom du förbättrar dig själv, så förbättrar du din värld.”
”Låt mig ge er ett snabbt exempel på hur detta fungerar: en dag, skickade någon ett e-postmeddelande som gjorde mig upprörd. I det förflutna skulle jag ha hanterat det genom att arbeta på mina känslomässiga punkter eller genom att försöka resonera med den person som skickade det vidriga meddelandet.”
 
”Den här gången valde jag att prova dr Lens metod. Jag upprepade tyst för mig själv, ”Jag förlåter dig” och ”Jag älskar dig,” Jag sa det inte till någon särskild person. Jag frammanade helt enkelt kärlekens ande att läka det inom mig som skapade den yttre omständigheten.”
 
”Inom en timme fick jag ett mejl från samma person. Han bad om ursäkt för sitt tidigare meddelande. Kom ihåg att jag inte tog någon utåtriktad åtgärd för att få denna ursäkt. Jag skrev inte ens tillbaka till honom. Likväl, genom att säga ”jag älskar dig,” så läkte jag på något sätt det som skapade honom.
 
”Jag deltog senare i en ho’oponoponoworkshop som leddes av dr Len. Han är nu 70 år gammal, betraktas som en ”äldre vise” shaman, och är något av en enstöring.
 
Han lovordade min bok, ”Attraktionsfaktorn (The Attractor Factor)”. Han berättade för mig att allt eftersom jag förbättrar mig själv, så kommer min boks vibrationer att öka, och alla kommer att känna det när de läser den. Kort sagt, i takt med jag förbättras så kommer mina läsare att förbättras.
”” Hur är det med böcker som redan sålts och är där ute? ” frågade jag.
 
”De är inte där ute, ”förklarade han, och överrumplade mig än en gång med sin mystiska visdom.” De är fortfarande inom dig. ”Kort sagt, det finns inget där ute. Det skulle ta en hel bok för att förklara denna avancerade teknik med det djup den förtjänar.
 
”Det är tillräckligt att säga att när du vill förbättra något i ditt liv, så finns det bara ett ställe att titta: inom dig. När du tittar, gör det med kärlek.” 
 

För mer info se www.Indigo-Visdom.se